Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) je i ove je godine bio partnerska organizacija Ekonomskog foruma održanog od 3. do 5. rujna u poljskom gradu Krynica- Zdrój.

Predstojnik Odjela za europske integracije, znanstveni suradnik dr.sc. Jakša Puljiz i  viši stručni suradnik mr. sc. Krševan Antun Dujmović sudjelovali su u radu nekoliko panela održanih na forumu. Puljiz je sudjelovao u radu panela pod nazivom ”Uloga regija u izgradnji uzajamnih odnosa”, a Dujmović na panelu ”Treba li politiku proširenja vratiti na agendu EU-a?“, te panelu održanom u sklopu projekta posvećenog 70. godišnjici Sjevernoatlantske organizacije (NATO).

Ekonomski forum, koji se neformalno naziva i ”istočni Davos”, održan je po 29. put i jedan je od najvećih gospodarskih i političkih skupova u srednjoj i istočnoj Europi.

Na Forumu je sudjelovalo preko četiri tisuća sudionika iz 60 zemalja Europe i svijeta, a na dvjestotinjak panela pokrivene su brojne ekonomske i političke teme kao što su budućnost EU-a, migracije, međunarodna sigurnost, globalni trgovinski odnosi, digitalna industrija, nove komunikacijske tehnologije, regionalni razvoj, energetika i dr.

Tema ovogodišnjeg Foruma je bila ”Europa sutrašnjice: Što znači snaga?”, te se fokusirala na stari kontinent, odnosno strategije koje bi u sljedećem desetljeću trebale usmjeravati europske lidere u globalnom sustavu.

Share:
Skip to content