U hotelu International, Zagrebu, od 22. do 24. srpnja, održao se trening u sklopu EU projekta LADDER. Na treningu je sudjelovao dr. sc. Krešimir Jurlin koji je prezentirao iskustva IRMO-a u strateškom planiranje i donošenje odluka u Hrvatskoj na visokoj razini, županijama kao i na lokalnoj razini.

Trening su provodili predavači Akademije za lokalnu upravu iz Haaga, a svrha mu je da polaznike iz deset članica Europske unije te Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Turske, Gruzije, Armenije, Azarbajdžana, Bjelorusije, Alžira i Tunisa osposobi za provedbu istih takvih edukacija na nacionalnoj i lokalnoj razini koje će se odvijati tijekom iduće dvije godine.

LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising awareness) veliki je trogodišnji projekt koji je započeo 1. siječnja ove godine u kojem, uz Hrvatsku zajednicu županija, sudjeluje još 45 partnera i suradnika iz čak 35 zemalja (18 članica EU i 17 izvan EU).

Projekt LADDER, koji sufinancira EuropeAid, temelji se na DEAR (Development Education and Awarness Raising) konceptu te želi ojačati djelovanje lokalnih vlasti i njihovu suradnju s civilnim društvom u svrhu razvoja, obrazovanja i podizanja razine informiranosti građana Europske unije i susjednih zemljama. Dakle, krajnji korisnici projekta LADDER su obični građani, a cilj je jačanje njihove svijesti o globalnim pitanjima (kratkoročno), promoviranje njihovog angažiranja u globalnim izazovima i iskorjenjivanju siromaštva (srednjoročno) i dovođenje do promjene njihovih stavova (dugoročno).

Nositelj projekta LADDER je Europsko udruženje agencija lokalne demokracije (ALDA), nevladina organizacija koja se bavi temama dobrog upravljanja i građanske participacije na lokalnom nivou, a posebnu pažnju polaže na suradnju između lokalnih vlasti i civilnog društvo. Sjedište ALDA-e je u Strasbourgu, a predsjednik je Oriano Otočan, bivši pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije.

POVEZNICE

Projekt LADDER

Share:
Skip to content