Zagreb: IRMO

16. lipnja 2016.

Okrugli stol za poduzetnice u šumarskom i drvnom sektoru održan je danas, 16. lipnja 2016. u prostorijama Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Dvadeset uspješnih hrvatskih poduzetnica iz sektora sudjelovale su u raspravi o stanju poduzetništva u Hrvatskoj kao dio aktivnosti projekta  „Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru“.
U sklopu okruglog stola prikazan je kratki film primjera dobre prakse triju žena poduzetnica u šumarskom i drvnom sektoru, koji je izrađen u sklopu priojekta. Prikazuje tri poduzetnice: Maricu Šantek (Pilana Šantek), Nikolinu Babić (Pana d.o.o.) i Marinu Popijač (Fitoekologija d.o.o.). Nakon projekcije filma, tri navedene poduzetnice podijelile su svoje iskustvo o pokretanju poduzetništva, što je naišlo na pozitivnu reakciju od strane ostalih poduzetnica. Među sudionicama su bile i vlasnica Čiček d.o.o. – Mira Čiček, vlasnica Hodi j.d.o.o. – Suzana Trninić, vlasnica S2 d.o.o. – Suzy Josipović Redžepagić i još brojne druge poduzetnice.
Visoki porezi i doprinosi na plaću zaposlenika, komplicirana državna birokracija te nedostatak poduzetničke kulture kod mlađe generacije prepoznale su kao najveće prepreke razvoja poduzetništva u Hrvatskoj.
Sam projekt je usmjeren na licencirane izvođače radova u šumarstvu, drvoprerađivače, privatne šumo-posjednike, žene poduzetnice, učenike šumarskih i drvodjeljskih škola te nezaposlene šumarske i drvne inženjere. Osim događaja za poduzetnice, projekt obuhvaća i natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“ te kampanja „Promocija poduzetništva, cjeloživotnog učenja te novih mogućnosti za šumarski i drvni sektor“. Projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 295.220,84 kn, provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u partnerstvu sa Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT). Projekt je započeo u srpnju 2015. i traje do srpnja 2016.

Share:
Skip to content