Izvješće o mogućnostima razvoja offshore energije vjetra u Srednjoj Europi objavljeno je uoči petog izdanja Srednjoeuropskog dana energije (Central European Day of Energy – CEDE) koji je održan 2. prosinca 2020. Srednjoeuropski dan energije  je godišnja konferencija koju održava organizacija Central Europe Energy Partners (CEEP) iz Bruxellesa u suradnji sa Glavnom upravom za energetiku Europske komisije.

Treće i četvrto izdanje izvješća CEEP-a posvećeno je važnoj temi – mogućnostima razvoja offshore energije vjetra u Srednjoj Europi. Energija vjetra postala je ključan pokretač razvoja obnovljivih izvora energije u Europi te se čini presudnom za dostizanje klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije na učinkovit način. U svojoj Dugoročnoj strategiji Europska komisija naznačila je energiju vjetra kao dominantnu tehnologiju za proizvodnju energije do 2050., pri čemu se procjenjuje da će instalirani kapaciteti offshore energije vjetra u Europi dosegnuti 450 GW.

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) sudjelovao je u izradi ovog izvješća u suradnji sa drugim partnerskim organizacijama uključujući CEEP, organizaciju WindEurope iz Bruxellesa, litvansku EPSO-G grupu kompanija prijenosnog sustava, poljsko udruženje za energiju vjetra, poljski institut za energetsku politiku, institut EPG (Energy Policy Group) iz Rumunjske te Jagielonski instit iz poljskog Krakova.

Share:
Skip to content