Posljednji broj publikacije SEE-6 Economic Outlook (vol. 8, br. 1, lipanj 2022.) donosi pregled postignuća hrvatskog gospodarstva u 2021. godini i prognoze gospodarskog rasta u 2022. godini, te za  razdoblje 2023-2024. Autorica ovog poglavlja publikacije je dr. sc. Nevenka Čučković iz IRMO-a.

Poslije impresivnog gospodarskog oporavka od pandemijskog šoka u 2021. godini, predviđa se da će stopa gospodarskog rasta Hrvatske u 2022. godini snažno usporiti. Rat u Ukrajini i negativni učinci nekoliko krugova gospodarskih sankcija koje je EU uvela Rusiji značajno su izmijenili izglede za gospodarski rast zemalja članica EU, uključujući Hrvatsku. Većina domaćih i međunarodnih projekcija rasta su zbog toga značajno revidirane i smanjene. Sve te prognoze ističu porast inflacije uzrokovan enormnim porastom cijena energenata i hrane kao glavni negativni rizik koji će uvjetovati realizaciju predviđenih stopa rasta. Ovakva će kretanja cijena neizbježno uzrokovati pogoršavanje uvjeta financiranja zbog povećanja kamatnih stopa što će značajno utjecati na buduće investicije i ostale faktore rasta.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za šest zemalja jugoistočne Europe. Publikaciju objavljuje Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji s partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, među kojima je i IRMO, Zagreb.

Tekst publikacije je dostupan u otvorenom pristupu na poveznici:

https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content