Predstavnici konzorcija projekta CresCine ove su godine na Filmskom festivalu u Cannesu predstavili rezultate istraživačkog projekta u sklopu industrijskog programa festivala – Marché du Film -. Cilj Obzor Europa CresCine projekta jest povećati konkurentnost malih europskih filmskih tržišta kroz sveobuhvatne uvide u industriju, a IRMO je jedan od partnera na projektu.

Predstavnici projekta CresCine su  tijekom festivala organizirali nekoliko panela i radionica, a osim predstavljanja rezultata istraživanja, cilj sudjelovanja na Marché du Film bio je i umrežavanje s industrijom te promišljanje o budućnosti europskog filma. Ispred IRMO CresCine tima na Marché du Film je ove godine sudjelovala dr. sc. Jaka Primorac, voditeljica IRMO tima.

Na radioniciCannes Next: Meet the Global Film Financing Innovators and Funds“ održanoj 18. svibnja 2024. godine govorilo se o inovativnim rješenjima financiranja za neovisne produkcije. Uvide su pružili neki od vodećih predstavnika filmske industrije poput Miguela Fausa (Calladita Films), Mikea Musantea (Decentralized Pictures) i Roose Toivonen (Aurora Studios). Radionica je privukla ključne aktere zainteresirane za istraživanje nekonvencionalnih metoda financiranja audiovizualnih sadržaja.

Panel pod nazivomCannes Next: Discover Future Trends and Power Players of Film and Content Financing“ održan 19. svibnja potakao je raspravu o novim pristupima financiranju filma nakon nedavnog kriznog perioda u industriji. U diskusiji s istaknutim stručnjacima poput Elise Alvares (Jacaranda Consultants) i Louisa Ladreyta (Logical Content Ventures) sudionici su stekli dragocjena znanja o novim trendovima i učinkovitim strategijama slaganja proračuna.

Središnji događaj CresCine projekta na ovogodišnjem Cannesu svakako je bilo sudjelovanje naCannes Next: Industry Insights Day“, održan 20. svibnja, gdje je CresCine predstavio svoj prvi izvještaj, State of European Film 2024, uz interaktivni Small Markets Insights Report. Ova sesija, koju je moderirao Sten-Kristian Saluveer, ponudila je detaljan pregled performansi europskih filmova na globalnim platformama, kao i preferencija publike i konkurentskog okruženja malih tržišta. Sesija je uključivala i ugledne govornike, kao što su Fatih Abay (European Film Academy) i Jakob Isak Nielsen (Aarhus University). Interaktivni izvještaj možete pronaći na CresCine web stranici.

Posljednji CresCine događaj na Marché du Film bio je „Near Future Retreat Closed Think Tank“ održan, 20. svibnja, koji je bio usmjeren na budućnost nezavisnosti filmske industrije, razvoj vještina i održivost. Ovaj suradnički događaj uključivao je diskusije i potaknuo otvoreni dijalog o rastućim potrebama industrije.

Uz radionice i panele, CresCine je organizirao networking koktel događaj, pružajući sudionicima priliku za uspostavljanje novih veza i raspravu o mogućim budućim suradnjama. Festival se pokazao kao plodno tlo za razmjenu ideja i vizija budućnosti europske kinematografije.

Za više informacija o aktivnostima i istraživanjima projekta CresCine, posjetite CresCine u Cannesu 2024.

Share:
Skip to content