ilustracija

Trajanje projekta: 1.3.2011. – 31.12.2023.

Naručitelj: The Research Council Norway – KULMEDIA program

Izvor financijskih sredstava: The Research Council Norway

Voditeljica IRMO dionice projekta: dr. sc. Aleksandra Uzelac

U projektnom konzorciju sudjeluju: 

  • Telemark Research Institute (koordinator projekta)
  • University of Barcelona
  • Erasmus University Rotterdam
  • Mid Sweden University
  • University of Glasgow
  • University of Southeast-Norway
  • University of Lucern
  • IRMO – Institute for Development and International Relations

Project Rapids and backwaters ima za cilj istražiti kako digitalizacija utječe na različite vrste generiranja vrijednosti u području kulturne proizvodnje, kao i na koji su se način zakonodavstvo i regulativa – autorsko pravo i kulturna politika – prilagodili digitalnoj proizvodnji i distribuciji kulture. Glavna istraživačka pitanja koje projekt postavlja su: kako su se proizvođači i kreatori politika prilagodili digitalnoj transformaciji? Na koje je sve načine digitalizacija utjecala na stvaranje vrijednosti i tokove prihoda za kulturne radnike te kakve bi promjene u sustavu autorskih prava i u kulturnim politikama općenito bilo potrebno napraviti da bi se prilagodilo novoj realnosti koja je proizašla iz digitalne transformacije sektora i društva. Kako bi odgovorio na ta pitanja, projekt kombinira analizu politike, ekonomije i prakse kroz pet integriranih radnih paketa:
WP1. Knowledge and policy state of the art. Data collection, literature and policy review, data mining.
WP2. Staying afloat. Cultural workers in a digital environment.
WP3. Identifying categories of revenue streams and value generation
WP4. Regulated streams. Towards a sustainable copyright policy in a digital age.
WP5. Adaptation or abdication? National cultural policy adaptation to a digital turn.
IRMO sudjeluje u WP1 i WP5

Digitalna transformacija kulturnog i AV sektora i društva u cjelini promijenila je područje kulturne produkcije. Prag za stvaranje i distribuciju smanjen je, a ulazni troškovi za proizvodnju i/ili distribuciju kulturnih sadržaja vrlo su niski zahvaljujući jeftinoj i široko dostupnoj digitalnoj tehnologiji. Takav se razvoj može shvatiti kao prijetnja profesionalizmu ili kao demokratski blagoslov koji svima omogućuje da se uz niske troškove uključe i dijele svoju kreativnost. Project Rapids and backwaters ima za cilj istražiti kako digitalizacija utječe na različite vrste generiranja vrijednosti u području kulturne proizvodnje, kao i na koji su se način zakonodavstvo i regulativa – autorsko pravo i kulturna politika – prilagodili digitalnoj proizvodnji i distribuciji kulture. Glavna istraživačka pitanja koje projekt postavlja su: kako su se proizvođači i kreatori politika prilagodili digitalnoj transformaciji? Na koje je sve načine digitalizacija utjecala na stvaranje vrijednosti i tokove prihoda za kulturne radnike te kakve bi promjene u sustavu autorskih prava i u kulturnim politikama općenito bilo potrebno napraviti da bi se prilagodilo novoj realnosti koja je proizašla iz digitalne transformacije sektora i društva.

Tijekom 2020. godine IRMO tim je sudjelovao u istraživačkim aktivnostima na radnom paketu 1 Knowledge and policy state of the art. Data collection, literature and policy review, data mining, u okviru kojega je napravljen iscrpan pregled literature te analitički pregled postojećih politika za kreativnu ekonomiju u Hrvatskoj s naglaskom na njihovu adaptaciju prema ‘digitalnim politikama’.

POVEZNICA:

Web stranica: https://rapidsandbackwaters.com/

Share:
Skip to content