ceep

Izdavač: Central Europe Energy Partners

Godina: 2018.

Policy paper o prekograničnoj energetskoj suradnji u Srednjoj Europi objavljen je tijekom Srednjoeuropskog dan energije (Central European Day of Energy – CEDE) koji je organiziran  u Bruxellesu 5. studenog 2018. Srednjoeuropski dan energije  je godišnja konferencija koju održava organizacija Central Europe Energy Partners (CEEP) iz Bruxellesa u suradnji sa Glavnom upravom za energetiku Europske komisije.

U izradi ovog Policy paper-a sudjelovao je Institut za razvoj i međunarodne odnose(IRMO), zajedno sa drugim partnerima uključenim u organizaciju Srednjoeuropskog dana energije, među kojima su češko Sveučilište Masaryk,  mađarski REKK, litavsko Tehničko sveučilište u Kaunasu, poljski Sobieski institut, rumunjski centar za energetiku, Slovačka udruga za vanjsku politiku i bugarski Centar za učenje demokracije.

U zaključcima Policy paper-a se ističe kako su srednjoeuropske zemlje postigle značajne rezultate na području prekogranične suradnje u energetici, kako u plinskom sektoru tako i na području električne energije. Ovo rezultati su postignuti uslijed napretka u povećanju međusobne infrastrukturne povezanosti i integracija tržišta. Zbog procesa liberalizacije i pravnog sustava, prekogranična trgovina u regiji Srednje Europe dinamično raste.

Hrvatska je ostvarila značajan napredak u prekograničnoj energetskoj suradnji sa susjednim zemljama, poglavito Mađarskom i Slovenijom, te razvija šest projekata koji su uvršteni na listu Projekata od zajedničkog interesa (PCI) Europske komisije, među kojima je i LNG terminal na Krku.

Share:
Skip to content