IRMO znanstvenice Jaka Primorac, Aleksandra Uzelac i Ana Žuvela sudjelovale su na devetom svjetskom samitu kulture i umjetnosti koji je, u organizaciji svjetske mreže IFACCA – International Federation of Arts Councils and Culture Agencies i i Swedish Arts Council-a, održan u Stockholmu od 2. do 5. svibnja 2023. Tema ovogodišnjeg skupa bila je očuvanje umjetničkih sloboda. Na samitu je sudjelovalo preko 400 sudionika iz preko 80 zemalja na svim kontinentima, uključujući vodeće kreatore kulturnih politika, istraživače, menadžere i kulturne djelatnike i umjetnike koji su raspravljali o važnosti očuvanja umjetničkih sloboda kao jednog od temeljnih stupova kulturne politike.

Umjetnički i kulturni izričaji stvaraju prostor za razmišljanje o nama samima i našim društvima; povezuju nas s različitim perspektivama; omogućuju međusobno razumijevanje i učenje; mjesta su promicanja i osporavanja novih ideja; te inspiriraju da stvorimo pravednije i održivije putove individualnog, kolektivnog i društvenog razvoja. Sloboda umjetničkih izričaja nastoji se osigurati u kontekstu predstavljanja široke raznolikosti i dinamike naših socio-kulturnih ekosustava što je ostvarivo kroz razumijevanje političkih, ekonomskih, društvenih, tehnoloških, ekoloških i kulturnih uvjeta koji to omogućuju; te identificiranjem i rješavanjem prijetnji kulturnim pravima i slobodi izričaja.

Naše znanstvenice su aktivno sudjelovale u programu skupa koji je bio prilika sa susrete i umrežavanja sa istraživačima, policy-makerima i kulturnim djelatnicima iz cijelog svijeta.

Share:
Skip to content