Zagreb: Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Storssmayerov trg 14.

28. studenog 2019., 12.30-17.00 sati

29. studenog 2019., 9:00-13.00 sati

Uoči početka Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a koje započinje 1. siječnja 2020. Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Trans europska asocijacija za proučavanje politika (TEPSA) iz Brisela održali su Zagrebačku konferenciju prije EU predsjedanja. Konferencija je održana 28. i 29. studenog 2019. u prostorijama Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Takve se konferencije organiziraju od strane TEPSA-e u partnerstvu s nacionalnim institucijama koje su članovi TEPSA-e prije početka svakog novog predsjedanja Vijećem EU-a u glavnim gradovima država članica. Glavni cilj konferencije bio je okupiti istraživače iz država članica EU-a i država kandidatkinja, kreatore politika, predstavnike medija, organizacija civilnog društva kao i širu javnost kako bi se prodiskutirala agenda i izazovi pred predstojećim predsjedanjem. Zagrebačka konferencija prije EU predsjedanja bila je fokusirana na prioritete Hrvatskog predsjedanja no isto se tako bavila i važnim temama na dnevnom redu EU-a. Tako su analizirane teme kao što je nastavak proširenja EU-a na Zapadni Balkan, nova sastav institucija EU-a, proširenje Europske monetarne unije, povezivost u kontekstu EU-a, diferencirana integracija, euroskepticizam, demografska kriza u Europi itd.

Konferencija je okupila više od 60 stranih stručnjaka iz 32 europske zemlje. Keynote govor održala je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Nakon keynote govora predstavljene su preporuke članova TEPSA-e Hrvatskom predsjedanju. Govornici iz redova kreatora politika bili su: Vladimir Drobnjak, savjetnik za vanjsku politiku premijera, Jim Cloos, zamjenik glavnog direktora Generalnog sekretarijata Vijeća ministara EU, Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora Opće uprave za promet i mobilnost Europske komisije, te Michael Faulendzamjenik guvernera Hrvatske narodne banke.

Događanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Skup su poduprli: program EU-a Europa za građane, program Obzor 2020, Zaklada Friedrich Ebert – Ured u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, UK Federal Trust, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ministarstvo znanosti i tehnologije, HEP grupa, te veleposlanstva Finske i Španjolske. Konferencija je bila dobro posjećena, te je pozitivno ocijenjena od strane sudionika i podupiratelja.

PRILOZI

Share:
Skip to content