U sklopu projekta „NATO: 1949 – 1999 – 2019/Dvadeset godina Poljske u sedamdeset godina Alijanse” na Diplomatskoj Akademiji u Beču je 20. rujna održana prezentacija publikacije pripremljene tijekom projekta, te panel diskusija o budućnosti transatlantskih odnosa i njihovih implikacija na EU i NATO.

Organizatori ovog panela bili su Institut za istočne studije iz Varšave i Austrijski institut za europsku i sigurnosnu politiku (AIES – Austria Institut für Europa und Sicherheitspolitik).

IRMO je, uz AIES i još deset drugih znanstveno-istraživačkih instituta i organizacija, partner Instituta za istočne studije na ovom projektu.

Uvodna izlaganja na panelu su održali bivši ministar obrane Republike Austrije i predsjednik AIES-a Werner Fasslabend, i regionalna projektna menadžerica sa Instituta za istočne studije Dorota Kafara koja je prezentirala projekt.

Sudionici panel diskusije bili su viši stručni suradnik sa IRMO-a Krševan Antun Dujmović te Stanley Sloan, znanstveni savjetnik američkog think tank-a Atlantic Council i AIES-a, autor knjige „Defense of the West: NATO, the European Union and the Transatlantic Bargain”.

Tijekom panel diskusije sudionici su istaknuli važnost transatlantskih veza i Sjevernoatlantskog saveza u održavanju mira i stabilnosti u Europi, te važnost gospodarske i političke suradnje između Sjedinjenih Država i Europske unije u međunarodnim odnosima.

Share:
Skip to content