Zagreb: Hotel Dubrovnik, Ulica Ljudevita Gaja 1, konferencijska dvorana “Ban Jelačić”, 1. kat

Utorak, 20. listopada 2015., od 10:00 do 12:15

Institut za razvoj i međunarodne odnose i Friedrich-Ebert-Stiftung pozivaju Vas na okrugli stol “Angažiran susjed – hrvatska vanjska politika prema Bosni i Hercegovini”.

Bosna i Hercegovina (BiH) važan je susjed Hrvatskoj. Ova činjenica uvjetuje trajan angažman u nekoliko područja javnih politika. Zemljopisna blizina i zajednička povijest omogućuju bogate političke, ekonomske i kulturalne odnose. Dnevni izazovi s kojima se suočavaju obje zemlje traže zajednička nastojanja da se riješi nekolicina otvorenih pitanja te da se podupru trenutni odnosi.

Ovaj okrugli stol je treći po redu na ovu temu u organizaciji IRMO-a i FES-a. Dva su prethodna događaja organizirana prošle godine – u lipnju i studenom 2014. Tema susreta u lipnju bili su građanski prosvjedi u BiH 2014., dok je samo dva dana nakon njene najave u Berlinu tema susreta u studenom bila njemačko-britanska inicijativa (koja je evoluirala u europsku inicijativu za BiH).

Na ovom okruglom stolu želimo raspraviti hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini u protekle četiri godine te kako bi ona mogla izgledati za mandata sljedeće Vlade?

Treba podsjetiti kako je Hrvatska su-potpisnica Daytonskog mirovnog ugovora (koji ovog studenog obilježava 20. godišnjicu), ali i Washingtonskog ugovora kojim je stvorena Federacija BiH. Nadalje, popriličan broj bosanskih Hrvata i drugih građana BiH posjeduje hrvatsko državljanstvo te mogu glasati na općim izborima u Hrvatskoj. Ove i druge činjenice obilježavaju hrvatsku politiku prema BiH, koju Hrvatska kao najmlađa članica EU pokušava uključiti u svoju širu vanjsku politiku.

Share:
Skip to content